DE KUNDER WEBSITE     TURKIJE                       
 

ANAMUR

In 1991 deden wij voor het eerst Turkije aan. We gingen per boot vanaf het eiland Samos naar Kusadasi. De entree in het Aziatische gedeelte van dit land was heel uitzonderlijk: verrast als we waren door de kleurige, soms bonte taferelen, de geuren, de muziek, de vriendelijke mensen. Vanaf 1992 zijn we elk jaar naar Turkije op vakantie geweest, min of meer als "backpackers". Alleen het ticket geregeld en de accommodaties kwamen vanzelf wel. Met de grote lijnbusmaatschappijen als Akdeniz, Zafer, Metro en nog vele anderen kom je heel comfortabel van de ene plaats naar de andere. Op de busstations staan heel "handige" jongens die je wel naar een pension of hotelletje brengen. De prijs van de overnachting regelen en je bent onder dak. De plaatsen die we aandeden waren onder andere: Istanbul, Foca, Cesme, Kusadasi, Pamukkale (Katoen Kasteel), Efeses, Bodrum, Bitez, Marmaris, Kalkan, Kas, Antalya, Alanya, Gazipasa, Anamur, Ermenek, Konya, Silifke, Kizkalesi, Mersin, Antakya (Hatay), Harbiye, Samandag. Natuurlijk niet alles in een jaar, maar verspreid over de achterliggende jaren. Soms kwamen we vaker terug op dezelfde plaats, in hetzelfde hotel. Dat was bijvoorbeeld in Bitez, Anamur en Kizkalesi. Een ticket is vanuit Nederland of Duitsland (Dusseldorf of Airport Weeze) vlug geboekt. In Antalya aangekomen pak je een taxi. de bus of een huurauto naar het oude centrum (Kaleici) waar veel hotelletjes zijn. De hoteleigenaar weet dan wel een busticket te boeken voor de volgende dag of later. Je kunt dan vanuit Antalya je verdere reis plannen naar het oosten of het westen als je tenminste aan de kust wilt blijven. Vergis je niet in de afstanden of reistijden: Turkije is enorm groot. Antalya > Anamur duurt ongeveer zes uur met de bus. Tot aan Alanya is de omgeving erg oninteressant. Vanaf Gazipasa gaan de slingerwegen door de bergen en langs de zee met prachtige uitzichten op rustige baaien. Een reis om van te genieten! Er zijn diverse leuke hotelletjes te vinden in de oude stad. Voor informatie en boekingen bezoek deze website http://www.jantalyareizen.nl/

Anamur: Een plaats waar de gekte van het moderne toerisme nog niet is doorgedrongen. Anamur is bekend om haar prachtige zandstranden, de zeeschildpadden (caretta caretta), de zeehonden, de mooie burchten, de prachtige bergen maar vooral ook om haar bananen. De eerste verse aardbeien worden hier al in december geoogst, de pinda's rond september. En wat te denken van de heerlijke, nog betaalbare vis. Maar je moet van de rust houden, want disco's en vijfsterrenhotels vind je hier niet. Wel leuke pensionnetjes, hotelletjes en eetgelegenheden waar je nog echt te gast bent. De burcht van Anamur (Anamur Kale) en het oude Anamur (Anamurium) zijn prachtige plekken om je vele eeuwen terug te wanen. Een ritje in de bergen richting Ermenek brengt je bij Sevgi Su Parki: een forellenkwekerij aan de rivier de Dragon. Je kunt er heerlijk vis eten op hoog boven het water gelegen platforms waar je een mooi uitzicht hebt op de omliggende bergen en het riviertje. De watermolen levert gratis een klaterend geluid bij je maaltijd. In de zomer een heerlijk koele stek.

Vliegveld Gazipasa

Anamur ligt precies tegenover Cyprus, 250 kilometer ten oosten van Antalya en 200 kilometer ten westen van Mersin, de huidige provinciehoofdstad. Er gaan geruchten dat Anamur in de nieuw te gronden provincie Alanya wordt opgenomen. Zoals alle provinciehoofdsteden herbergt ook Mersin vele instanties waar de bevolking naar toe moet om haar papierwinkel in orde te maken. De bureaucratie viert hoogtij in Turkije, aan ambtenaren geen gebrek. Alanya zou de verre reis vanuit Anamur naar Mersin behoorlijk bekorten. Ook cultureel gezien hoort Anamur meer bij Alanya dan bij Mersin. Het vliegveld van Gazipasa is in april 2011 open gegaan. Transavia & Corendon vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam. Gazipasa ligt op ongeveer 1,5 uur rijden, terwijl Adana Airport en Antalya Airport 4,5 uur rijden is (eigen vervoer). Op zondag en vrijdag zijn er vluchten van Istanbul naar Gazipasa (Borajet). Het laatste nieuws: Air Finland vliegt vanaf Helsinki naar Gazipasa. Vanuit Duitsland vanaf eind mei 2012 de volgende vluchten: München, Düsseldorf, Frankfurt, Dresden, Berlijn en Hannover. Tickets via: http://www.thomascook.de/

Kizkalesi

Kizkalesi (Meisjesburcht) ligt tussen Silifke en Mersin. Je treft hier kleinschalig toerisme aan dat de laatste jaren behoorlijk toeneemt. Meer dan honderd Nederlanders hebben hier een appartement gekocht. Het kasteel, op een eiland in zee, domineert dit leuke plaatsje. De stranden zijn echt geweldig en heel kindvriendelijk: je kunt meer dan honderd meter de zee in lopen zonder kopje onder te gaan. Aan restaurantjes en barretjes geen gebrek, zelfs twee kleine openluchtdiscotheken laten 's avonds hun muziek horen. Aan het strand worden waterfietsen en kano's verhuurd waarmee je de zee op kunt. Lekker om de burcht peddelen en heel voorzichtig bewegen, want her en der steken zeeschildpadden hun hoofd boven water uit om naar adem te happen. De maanden juli en augustus zijn erg druk, want Kizkalesi is bij uitstek een Turkse vakantiebadplaats. Er worden excursies verzorgd naar o.a. Cappadocië. Met de Silifke Otobusu kun je heel gerieflijk een dagje naar Mersin of Adana. Een leuk hotel is Hotel Hantur.

Noord-Cyprus (KKTC)

Vanaf Tasucu varen veerboten naar Girne op Noord-Cyprus. De Fergün Deniz Otobusu varen regelmatig tussen de eerdergenoemde plaatsen. In het seizoen is er zelfs een verbinding tussen Girne en Alanya. Dit noordelijk gedeelte van het eiland Cyprus werd in 1974 bezet door Turkije na een Griekse (junta)bedreiging. In 1983 verklaarde Turkije het bezette gedeelte onafhankelijk. Het land wordt enkel door Turkije erkend. Noord-Cyprus is enorm mooi, de stranden zijn kilometers lang. Het verkeer rijdt er links, een erfenis van de Engelse bezetting. Inmiddels zijn er diverse grensposten (ook autoverkeer) geopend tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Bij aankomst in Girne moet je havenbelasting en visa betalen. Een leuk motel in Girne is Motel Elizel.

Antakya (Hatay)

Deze plaats ligt in de gelijknamige provincie en grenst aan Syrië. Hier is de Arabische invloedssfeer al goed merkbaar en vele godsdiensten "wonen" hier gebroederlijk naast elkaar. Je ziet er moskeeën, synagogen, protestante en katholieke kerken. Vanaf Antakya gaan er bussen naar Aleppo in Syrië. De visumplicht tussen Turkije en Syrië is inmiddels opgeheven. Vlakbij Antakya ligt het dorpje Harbiye met leuke hotelletjes en restaurantjes. Ook Iskenderun en Arsuz zijn van hier uit per bus goed te bereiken. Een must is de "Titus Tuneli' nabij Samandag. Een leuk hotel in Harbiye is Harbiye Hotel.

 

Radio-uitzending Radio 5 met het onderwerp: "Hoe oriënteren zeeschildpadden zich"?

Klik op de link:

zeeschildpadden.mp3

Fotoalbums Turkije:

Anamur

Tekmen

Antalya/Alanya

Kizkalesi/Antakya

Websites:

Gazipasa Airport

Informatie voor buitenlanders in Anamur

Het weer in Anamur

Anamur, Mon Amour!

Turkse (Engelstalige) krant

Park & Fly Airport Antalya

First Rent-A-Car Antalya

Hotel Hantur Kizkalesi

Pegasus Airlines

Condor Airlines

Writing Travellers

 

 © Nico de Kunder

© All rights reserved (2012). Nico de Kunder.  Unauthorized duplication or distribution is prohibited !